Choď na obsah Choď na menu
 


Aromaterapia

 

tarot_2.jpg 

 

Použitie éterických olejov

Pozrite si stručný prehľad využitia niektorých éterických olejov na niektoré problémy:

Zoznam olejčekov a vlastnosti

 

Základné pravidlá pre bezpečné používanie
Skôr než začnete aromaterapeutickú liečbu používať, prečítajte si nasledujúce pravidlá pre bezpečné používanie:
éterické oleje sú veľmi koncentrované, silné a preto sa musia používať s rozvahou
niektoré oleje môžu vyvolať alergickú reakciu, preto by neriedené nemali prísť do styku s pokožko.
Pri aromaterapii používajte iba najčistejšie oleje, nie lacnejšie syntetické oleje
skladujte ich na chladnom a tmavom mieste v dobre uzavretých tmavých fľaštičkách
éterické oleje sa rozpúšťajú v olejoch, mlieku a alkohole, nie sú rozpustné vo vode
neodporúča sa ich používať vnútorne, jedine pod dohľadom aromaterapeuta
neriedené neaplikujte priamo na zapálené miesta ani na sliznice
pri tehotných ženách a deťoch odporúčame poradiť sa s aromaterapeutom

Použitie éterických olejov

 

Masáž:
Aromaterapeutickou masážou sa podporuje krvný a lymfatický obeh, znižuje sa ňou napätie a zvyšuje životná energia. Nie je vhodná pre ľudí akútne chorých s vyššou teplotou, pri čerstvých ranách, jazvách, kŕčových žilách, kožnej infekcii a modrinách.
Éterický olej zmiešajte so základným olejom v predpísanom pomere. Ako základný olej používajte kvalitný, za studena lisovaný rastlinný olej, napr. slnečnicový, mandľový, olivový, olej z hroznových jadierok, sójový, jojobový, avokádový, nechtíkový a pod. Masážnu zmes si môžete pripraviť aj do zásoby Na chladnom mieste nám vydrží aj 3 mesiace.  Štandardná olejová zmes: do 50ml základného oleja pridajte 25-35 kvapiek éterického oleja.       

 

Kúpeľ:
Je dobrým prostriedkom pri kožných chorobách, bolestiach svalov, napätí, únave a nespavosti.
Éterické oleje vo vani poriadne premiešajte, aby sa dobre rozptýlili. Odporúčaná dĺžka kúpeľa je 10 - 20 min.
Éterický olej zmiešajte s neparfumovaným pleťovým mliekom alebo sneparfumovanou penou do kúpeľa, potom pridajte zmes vody. Ak by ste éterický olej nakvapkali do kúpeľa bez základného oleja, bude plávať na povrchu a jeho účinok sa oslabí.
Môžete si tiež pripraviť vonnú soľ: morsku soľ (lepšie sú väčšie kryštáliky) nasypte do sklenenej fľaše, potom do nej nakvapkajte pár kvapiek éterického oleja, fľašu uzavrite a odložte ju na niekoľko dní na chladné tmavé miesto. Takto pripravenú vonnú soľ používajte podľa potreby.
Zmiešajte 5 - 10 kvapiek éterického oleja s lyžicou neutrálneho alebo hydrofilného kúpeľového oleja, vlejte do vane a premiešajte.
Zmiešajte 15 kvapiek éterického oleja a 70 ml základného oleja a vlejte do kúpeľa.
Zmiešajte 10 - 15 kvapiek éterického oleja so 100 -150 ml rastlinného oleja, 100 -150 ml mlieka a lyžicou medu, všetko dôkladne premiešajte a vlejte do pripraveného kúpeľa.
Na mokrú žinku si nakvapkajte 2 - 3 kvapky oleja a masírujte si ňou celé telo alebo len postihnuté časti

 

Obklady:
Odporúčajú sa pri bolestivej menštruácii, pri aknóznej pleti, bolestiach svalov a kĺbov, zmierňujú bolesť starých rán.
5 kvapiek éterického oleja zmiešajte s lyžicou neutrálneho kúpeľového alebo hydrofilného oleja, túto zmes vlejte do 0,5 litra teplej alebo studenej vody, namočte obklad, napr. gázu, plátno a prikladajte na postihnuté miesto.

 

Dezinfekcia vzduchu:
Éterické oleje majú antibakteriálne, antiseptické a antivírusové vlastnosti.
Do misky aromalampy nalejte vodu a pridajte 3 - 5 kvapiek éterického oleja.
Do rozprašovača nalejte 250ml vody, pridajte 5 kvapiek oleja a rozptýľte po miestnosti.
5 kvapiek éterického oleja môžete dať aj do zvlhčovača vzduchu alebo do nádoby na radiátore.

 

Inhalácie:
Je to najrýchlejší spôsob, ako dostať éterický olej do krvi. Sú vhodné pri nachladnutí, zápaloch horných dýchacích ciest, zápaloch dutín, kašli, bolestiach hlavy, kožných chorobách. Nie sú vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom a astmatikov. Nakvapkajte 1-2 kvapky éterického oleja na kúsok látky, priložte si ju k nosu a vdychujte.

Do 200ml horúcej vody nakvapkajte 1-3 kvapky oleja, dobre premiešajte, cez hlavu si dajte uterák a inhalujte asi 5 minút. Pri silnom nachladnutí môžete opakovať 3x denne. Môžete použiť aj aromalampu alebo odparovač.

 

Použitie v kozmetike
Väčšina éterických olejov pôsobí na pokožku priaznivo, stimulujú obnovu buniek, zachovávajú mladistvý vzhľad pleti. Do pleťového krému, mlieka, gélu alebo do pleťovej vody o objeme 25 ml nakvapkajte 5 – 10 kvapiek éterického oleja, najlepšie levanduľu alebo pomarančový kvet. Výsledkom budete milo prekvapená.

 

Prehľad využitia  éterických olejov na niektoré problémy:                                                 hore

 

pri nachladnutí a dýchacích problémoch:
borovica, cesnak, eukalyptus, jalovec, jedľa, materina dúška, rozmarín, tymian, zázvor, yzop 

 

pri chrípke a kašli:
borovica, cypriš, eukalyptus, levanduľa, mäta, škorica, tea tree, zázvor 

 

pri horúčke:
citrón, citrónová tráva, harmanček, klinček, mäta, zázvor 

 

pri bolesti hlavy
citrónová tráva, levanduľa, mäta, rozmarín, ružové drevo, šalvia, zázvor 

 

proti nespavosti:
harmanček, levanduľa, mandarínka, majoránka, ružové drevo, santalové drevo, šalvia, ylang-ylang 

 

proti únave a vyčerpanosti
bazalka, borovica, grep, levanduľa, mäta, mandarínka, rozmarín, palina, pelargónia, tymian 

 

proti depresii:
borovica, citrón, grapefruit, harmanček, jalovec, jazmín, levanduľa, materina dúška, medovka, ruža, santalové drevo, vanilka, ylang-ylang 

 

proti stresu:
borovica, borievka, céder, jalovec, jedľa, levanduľa, pomaranč, ruža, ružové drevo, škorica, vanilka

 

afrodiziakum:
jazmín, klinček, mandarínka, pačuli, ruža, santalové drevo, zázvor, vanilka, ylang-ylang

 

na celulitídu:
borovica, citrón, fenikel, grapefruit, jalovec, mandarínka, pelargónia, pačuli, pomaranč, rozmarín, škorica, zázvor

 

na jazvy:
bergamot, céder, jalovec, levanduľa, pelargónia

 

na ekzém, lupienku:
harmanček, levanduľa, jalovec, pelargónia, tea tree 

plesne pokožky:
bergamot, cesnak, hrebíček, levanduľa, materina dúška, oregano, tymian

 

na mastnú pleť a akné:
bergamot, borovica, cédrové drevo, citrónová tráva, cyprus, eukalyptus, grapefruit, harmanček, hrebíček, jalovec, mäta pieporná, materina dúška, pelargónia, santal, tea tree, yzop, vetiver

 

na rozšírené póry, rozšírené žilky:
cédrové drevo, cyprus, jalovec, mäta pieporná, pelargónia, citrón, santal

 

na suchú a starnúcu pleť:
fenikel, harmanček, pomaranč, ružové drevo, santal, vetiver, ylang-ylang 

 

na citlivú pleť:
harmanček, levanduľa, pelargónia, tea tree 

 

Zoznam olejčekov                                                                                                              hore

 

Aníz
Ukľudňuje, pomáha pri nachladnutí, problémoch s tráviacim traktom, uvoľňuje bolesti brucha, plynatosť, kŕče, spríjemňuje dýchanie, osviežuje a dezinfikuje vzduch, pôsobí aj ako repelent, patrí medzi afrodiziaka. Anízový olej je vhodný pre všetky typy pleti. Používa sa pre ústnu hygienu, pri nachladnutí a bronchitíde – masti alebo obklady na hrudník, do masážnych prípravkov. Nepoužívať pri epilepsii. Neprekračovať odporúčanú dávku.   Navodzuje atmosféru Vianoc

 

Bazalka
Pôsobí antidepresívne, považuje sa najúčinnejšie nervové tonikum, zlepšuje náladu, ukľudňuje, podporuje trávenie, pomáha pri žalúdočných problémoch a nevoľnosti, je dobrý na dýchacie problémy, zlepšuje vykašliavanie. Je vhodný pre normálnu pleť. Veľmi silná dávka môže citlivú pokožku podráždiť. Bazalkový olej stimuluje, prekrvuje a tonizuje pokožku. Nemal by sa používať v tehotenstve a u malých deťoch.  Antidepresívne, zlepšuje náladu, na koncentráciu, migrény, vyčerpanosť. Podporuje potenie, dýchacie problémy, nachladnutia, pri trávení, nevoľnosť, repelent

 

Bergamot
Pôsobí antibakteriálne a protiplesňovo, ukľudňuje, navodzuje optimizmus, používa sa na liečbu kožných ochorení, podporuje hojenie rán, zápalov hrdla a ústnej dutiny, pri infekciách močových ciest. Zlepšuje dýchanie, angína a bolesti v krku, trávenie. Je vhodný pre citlivú, mastnú a problematickú pleť. Používa sa pre ústnu hygienu, odstraňuje zápach z úst. Je súčasťou prípravkov pre intímnu hygienu. Nepoužívať na kožu vystavenú slnečnému žiareniu.    

 

 

Borievka
Sedatívum, neurózy, upokojuje, pri depresii, obnovuje rozhodnosť Diuretikum, antiseptikum, bronchitída, katar, akné, ekzémy, bolesti kĺbov

 

Borovica
Napomáha koncentrácii, obnovuje sebadôveru a zbavuje pesimizmu. Zvyšuje imunitu, znižuje nervové podráždenie, ukľudňuje, pôsobí antisepticky, vhodný na liečbu na liečbu reumy, nádchy, astmy, dýchacích ciest, uvoľňuje nosné dutiny, uľahčuje vykašliavanie. Pomáha pri chrípke. Je vhodný pre mastnú pleť, pri nachladnutí a bronchitíde – masti alebo obklady na hrudník. Prekrvuje a povzbudzuje. Pridáva sa do masážnych prípravkov na stuhnuté svalstvo, po športovej alebo fyzickej námahe. Je súčasťou vlasovej kozmetiky. Je výborným deodorantom.

 

Céder
Dodáva silu v čase krízy, podporuje sebavedomie, pri letargii a zlej koncentrácii.  Ukľudňuje psychiku, harmonizuje, pomáha pri nachladnutí, tíši kašeľ, riedi hlieny. Bolesti hlavy, angína, dýchacie cesty, nádcha, podporuje rozklad nahromadeného tuku, repelent Je vhodný pre mastnú a problematickú pleť. Sťahuje a dezodoruje. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky pre mastné vlasy a pre vlasy s lupinami. Osvedčuje sa pri masážach proti celulitíde. Nepoužívať v tehotenstve.    

 

Cédrové drevo
Má podobné vlastnosti ako céder, ukľudňuje a harmonizuje, pomáha pri nachladnutí, uľahčuje dýchanie a vykašliavanie Je vhodný pre mastnú a aknóznu pleť. Tonizuje, sťahuje a dezodoruje. Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého a bolestivého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe, pri reume a dne, masáže unavených nôh, masáže proti celulitíde. Je vhodný aj na prípravu kúpeľa. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky pre mastné vlasy a pre vlasy s lupinami. Nepoužívať v tehotenstve, vo vysokých dávkach je olej nepatrne jedovatý, v silnej koncentrácii môže dráždiť pokožku.  

 

Cesnak
Podporuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, celkovo posilňuje, uvoľňuje hladké svalstvo, pomáha pri chrípke, bolestiach hrdla, problémoch s nosnými dutinami, priaznivo ovplyvňuje močový systém, osvedčuje sa ako repelent. Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého svalstva. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky proti vypadávaniu vlasov a pre vlasy s lupinami. Nepoužívať v dobe kojenia a pri zápale ľadvín.  

 

Citrón
Zvyšuje sústredenie, rozptyľuje zmätok a mierni starosti, pri veľa myšlienok. Podporuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, podporuje tvorbu bielych krviniek, pomáha pri infekciách dýchacích ciest, angínach, nachladnutí. Zlepšuje cirkuláciu krvi a pevnosť ciev, kŕčové žily, pomáha odstraňovať močové kamene, pri obezite, celulitíde, čistí vzduch Nepoužívať na kožu vystavenú slnečnému žiareniu.  

 

Citrónová tráva
Povzbudzuje pri vyčerpaní, antidepresívna, osviežuje, proti stresu, napomáha koncentrácii - pri šoférovaní, celovo ukľudňuje, posilňuje, osviežuje a dezinfikuje vzduch. Je vhodný pre problematickú pleť so sklonom k akné. Pokožku osviežuje a dezodoruje. Používa sa pre ústnu hygienu. Antibakteriálna, vhodná pri výronoch, opuchoch, modrinách a svalových zraneniach, čistí vzduch.Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe. Nepoužívať v tehotenstve.  

 

Cyprus
Navodzuje pocit súdržnosti stálosti, pomáha vyrovnať sa so zmenami v živote, ľahko stimuluje, zaháňa výčitky. Pôsobí ako sedatívum, uvoľňuje, celkovo ukľudňuje, pri úzkosti, tíši bolesť, proti silnej a bolestivej menštruácií, svalovým kŕčom, hnačke, chrípke, kašli, angíne, reume. Je vhodný na mastnú pleť s rozšírenými pórmi, s rozšírenými žilkami a na aknóznu pleť. Pleť osviežuje, sťahuje a uvoľňuje. Účinne pôsobí pri masážach proti celulitíde. Používa sa pre ústnu a intímnu hygienu. Používa sa aj do vlasovej kozmetiky, potláča potenie. Nepoužívať v tehotenstve, pri vysokom krvnom tlaku a pri epilepsii.    

 

Eukalyptus
Pri vyčerpaní, podporuje koncentráciu, pomáha oživiť náladu pri melanchólii  Podporuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, pôsobí povzbudzujúco, vhodný pri nachladení, chrípke, astme, na dýchacie cesty, znižuje horúčku, uľahčuje vykašliavanie, mierni bolesti hlavy, bolesti hrdla, ukľudňuje, hojí rany, pôsobí močopudne, proti migrénam, herpesom. Znižuje horúčku. Analgetikum. Je vhodný na mastnú, problematickú a aknóznu pleť. Pri vysokých dávkach môže spôsobiť začervenanie kože. Stimuluje, prekrvuje, čistí, dezodoruje a chladí. Je vhodný pri nachladnutí a bronchitíde – masti alebo obklady na hrudník. Používa sa na masáže a kúpele na uvoľnenie stuhnutého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe. Používa sa do prípravkov k ošetreniu pier, prípravkov pre ústnu hygienu.

 

Fenikel
Pri prílišnom premýšľaní a analyzovaní, neschopnosti vyjadriť svoje emócie  Ukľudňuje, tíši bolesť, účinný pri tráviacich problémoch, obnovuje chuť do jedla, upravuje menštruáciu, zmierňuje menštruačné bolesti, pri problémoch v menopauze. Pri žalúdočných a tráviacich problémoch, pri zápche, pri chudnutí rozpúšťa tuky. Je vhodný na suchú a zrelú pleť. Ukľudňuje a tonizuje pokožku. Je vhodný pri nachladnutí a bronchitíde – masti alebo obklady na hrudník. Pridáva sa do masážnych prípravkov, proti celulitíde, do prípravkov pre ústnu hygienu, do vlasovej kozmetiky – starostlivosť o suché a normálne vlasy. Nepoužívať pri epilepsii, pri predávkovaní môže spôsobiť kŕče, celkové podráždenie  

 

Geránium
Upokojuje pri nervovom napätí, pri depresii. Pri bolestiach nervového pôvodu, hnačky, rany, popáleniny, repelent

 

Grapefruit
Pri pocite preťaženia, podráždenosti, smútku, seba obviňovaní. Osviežuje, povzbudzuje lymfatický systém, odbúrava tuky, proti únave, depresii, stimuluje činnosť potných a mazových žliaz. Odbúrava tuky, pri celulitíde, čistí krv, dezinfikuje, pri pálčivých bolestiach kĺbov Je vhodný na mastnú pleť, proti celulitíde, na masáže a kúpele. Nepoužívať na kožu vystavenú slnečnému žiareniu.  

 

Harmanček
Patrí medzi najvšestrannejšie oleje, zvyšuje imunitu, podporuje tvorbu bielych krviniek, má protizápalové vlastnosti, tlmí bolesť, ukľudňuje, podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, priaznivo pôsobí na menštruačné bolesti, odstraňuje kŕče, bolesti hlavy. Pri žalúdočnej neuróze, strese, napätí, pomáha prijať pomoc od iných. Podporuje potenie, zvyšuje imunitu. Harmančekový olej je vhodný na suchú, citlivú, podráždenú pleť a na pleť so sklonom k zápalu. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky, do prípravkov pre ústnu a intímnu hygienu, do prípravkov po opaľovaní, do masážnych a kúpeľových prípravkov.

 

Hrebíček
Pôsobí protiplešňovo, tlmí bolesť zubov, vhodný pri vyčerpanosti, pri nervovom a svalovom vypätí, pomáha pri liečbe dny a reumatizme. Proti plesniam, na afty Je vhodný na mastnú pleť a na pleť so sklonom k zápalu. Pridáva sa do prípravkov pre ústnu a intímnu hygienu, do krémov. Vhodný na masáže. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, u malých deťoch a pri epilepsii. Používať v nízkych koncentráciách.  

 

Jazmín
Umocňuje radosť z dávania nového života, posilňuje vášeň, istotu a radosť, obnovuje tvorivé schopnosti, zlepšuje intuíciu a vytváranie originálnych myšlienok, povznáša myseľ, optimizmus. Sexuálne tonikum, pri impotencii a frigidite, chrapot, dýchavičnosť, podporuje tvorbu materského mlieka, uľahčuje pôrodné bolesti, tonizuje maternicu

 

Kadidlo
Ideálny pri meditácii, očisťuje myseľ, povznáša, upokojuje, pri nespavosti, nervozite, vyčerpaní, prevencia proti striám na masáže

 

Kmín
Pôsobí protikŕčovo, močopudne, proti plynatosti, zvyšuje chuť do jedla, uľahčuje vykašliavanie. Prekrvuje pokožku. Je vhodný na masáže. Nepoužívať v tehotenstve.  

 

Levanduľa
Potlačuje pocit paniky a hystérie, plachosť, rozpačitosť, rezervovanosť, precitlivenosť, utišuje  Podporuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, pôsobí protiplesňovo, protivírusovo, vhodná pri chrípke, prechladnutí, pomáha pri nervovom napätí, depresii, nespavosti, bolestiach hlavy, migréne, výrazne znižuje krvný tlak, pôsobí dezinfekčne, vhodná na popáleniny (aj po spálení slnkom) a uštipnutia hmyzom, hnisavé rany, podporuje hojenie rán, je dobrým repelentom- odpudzuje mole. Je vhodný na všetky typy pleti ale najmä na citlivú pleť. Dobre pôsobí k ošetrovaniu pokožky pred i po opaľovaní. Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého a bolestivého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe. Pridáva sa do prípravkov pre ústnu a intímnu hygienu, do vlasovej kozmetiky - proti lupinám. Nepoužívať počas tehotenstva a pri nízkom krvnom tlaku.  

 

Litsea cubeba
Podporuje koncentráciu, pri skľúčenosti, depresii, únave, pri dlhej ceste autom. Afrodiziakum, protizápalová, silne dezinfikuje vzduch, proti baktériám a plesniam

 

Majoránka
Uvoľňuje, ukľudňuje, ma sedatívne účinky, posilňuje nervy, tlmí úzkosť, tíši bolesť, zlepšuje trávenie, pomáha pri plynatosti, kŕčoch, má priaznivý vplyv na dýchacie cesty, podporuje vykašliavanie, pôsobí proti bolestiam hlavy, upravuje menštruáciu, znižuje sexuálnu aktivitu, podporuje vstrebávanie modrín a podliatin, znižuje krvný tlak. Majoránkový olej je vhodný na mastnú pleť, na masáže na uvoľnenie stuhnutého a bolestivého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe, proti reumatickým bolestiam. Nepoužívať v tehotenstve.  

 

Mandarínka
Stimuluje psychiku, uvoľňuje, ukľudňuje, pomáha pri relaxácii, pri migréne, znižuje krvný tlak, pôsobí protikŕčovo, podporuje trávenie, proti nadúvaniu, pri nevoľnosti. Tento olej je vhodný na mastnú a aknóznu pleť. Osviežuje, tonizuje a dezodoruje. Používa sa do masážnych a kúpeľových prípravkov - proti celulitíde, striám, do prípravkov pre ústnu hygienu. Nepoužívať na kožu vystavenú slnečnému žiareniu.  

 

Mäta pieporná
Pôsobí protikŕčovo, posilňuje nervový systém, podporuje mozgovú činnosť, zlepšuje koncentráciu, pomáha pri chrípke, podporuje vykašliavanie, znižuje horúčku, stimuluje trávenie a dýchanie, pôsobí proti únave, bolestiam hlavy, zvracaniu, nevoľnosti, mierne znižuje tlak. Vhodný na aknóznu pleť a na pleť so sklonom k zápalu. Pleť tonizuje, osviežuje, dezodoruje, prekrvuje a chladí. Je vhodný pri bronchitíde a nachladnutí – masti alebo obklady na hrudník. Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe, proti reumatickým bolestiam. Používa sa do prípravkov pre ústnu hygienu na osvieženie dychu. Nepoužívať v prvých 4 mesiacoch tehotenstva a u malých deťoch.  

 

Materina dúška
Posilňuje imunitný systém, pôsobí protiplesňovo, protivírovo, pomáha pri hojení hnisavých rán, zvyšuje krvný tlak, pomáha pri nachladnutí, uvoľňuje hlieny, proti bolesti hlavy, pôsobí antireumaticky. Je vhodná na mastnú a aknóznu pleť, na pleť so sklonom k zápalu. Používa sa do prípravkov pre ústnu hygienu. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, pri epilepsii. Opatrne pri vysokom krvnom tlaku a u malých deťoch. Používať v nízkych koncentráciách.  

 

Medovka
Má výborné účinky pri nespavosti, depresiách, nervovom vyčerpaní, pôsobí proti nachladnutiu, chrípke, znižuje horúčku, podporuje vykašliavanie, vhodná pri bolestivej menštruácii, pomáha pri menštruačných a žalúdočných kŕčoch, znižuje krvný tlak, pomáha pri astme. Bolesti hlavy, migréna, podporuje potenie, pri štikútke Je vhodný na suchú a podráždenú pleť. Používa sa do vlasovej kozmetiky – na suché vlasy. Opatrne pri alergii na včelie produkty.  

 

Oregano
Pôsobí protiplesňovo, dezinfikuje, ukľudňuje, znižuje horúčku, pôsobí priaznivo pri nachladnutí, bolesti svalov a kĺbov, vhodný proti reume. Je vhodný na mastnú, problematickú a aknóznu pleť. Používa sa na masáže bolestivého a stuhnutého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe, do prípravkov pre ústnu hygienu. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, u malých deťoch a pri epilepsii.  

 

Pačuli
Potlačuje príliš aktívny intelekt, povznáša, inšpiruje, pri meditáciách.  Pôsobí antidepresívne, navodzuje dobrú náladu, ukľudňuje, harmonizuje, posilňuje imunitu, pomáha pri ekzémoch, poraneniach kože, po bodnutí hmyzom, pri impotencii a frigidite a sexuálnej úzkosti, čistí vzduch Je vhodná na popraskanú pleť a na pleť so sklonom k zápalu. Regeneruje pokožku. Pridáva sa do masážnych a kúpeľových olejov.

 

Palmarosa
Je vhodná pre osoby trpiace nervozitou a neistotou, pre tých, ktorí sa ťažko vyrovnávajú s neprítomnosťou milovaných osôb, na žiarlivosť, závislosť a pripútanosť k iným. Posilňujúce účinky na srdce, ukľudňuje nervy, stabilizuje nervový systém. Pomáha pri búšení srdca, nespavosti a napätí.

 

Paprika
Povzbudzuje, podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla. Pokožku stimuluje a prekrvuje. Je vhodný na masáže, na zahriatie svalov a kĺbov, na masáže pred športovým výkonom, je vhodný do prípravkov proti celulitíde, reume a dne. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, u malých deťoch a pri epilepsii. Používať v nízkych koncentráciách.  

 

Pelargónia
Ukľudňuje, zlepšuje náladu, odstraňuje únavu, úzkosť, nervozitu, tíši bolesť, zužuje cievy, priaznivo vplýva na dýchací systém, poraneniach kože, po bodnutí hmyzom, pomáha pri chrípke, bolesti hrdla, hojí popáleniny. Je vhodný na všetky typy pleti. Sťahuje a dezodoruje. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky, do prípravkov pre ústnu hygienu, proti celulitíde. Je vhodný na masáže na uvoľnenie svalstva, do kúpeľa. Nepoužívať v prvých 4 mesiacoch tehotenstva.  

 

Pomaranč
Podporuje prispôsobivosť a uľahčuje riešenie problémov ochotou preniesť časť starostí na iných, pre príliš usilovných Pozitívne pôsobí na psychiku, posilňuje srdcovú činnosť., vhodný proti nespavosti, depresiách, strese, pri tráviacich problémoch, znižuje horúčku. Je vhodný na mastnú pleť. Regeneruje a dezodoruje. Dobre sa kombinuje s inými éterickými olejmi, dodáva im jemnosť a sviežosť. Používa sa do kúpeľov a na masáže proti celulitíde, do prípravkov pre ústnu hygienu. Nepoužívať na kožu vystavenú slnečnému žiareniu.  

 

Rozmarín
Rozveseľuje, dodáva sebadôveru, obnovuje nadšenie, pre stálych pochybovačov o sebe, radosť z lásky  Pomáha proti únave, migréne, posilňuje pamäť, koncentráciu, dodáva odvahu , zvyšuje krvný tlak, tlmí bolesti svalov, proti rh, na reumu, bolesti kĺbov, zlepšuje prekrvenie mozgu. Je vhodný na mastnú a starnúcu pleť. Pokožku prekrvuje a stimuluje. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky – posilňuje vlasy. Používa sa na masáže na uvoľnenie stuhnutého svalstva, do prípravkov proti celulitíde. Je vhodný pri bronchitíde a nachladnutí – masti alebo obklady na hrudník. Použitie rozmarínového oleja sa osvedčuje aj pred dlhou jazdou autom alebo pred dôležitým jednaním. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, u detí, pri epilepsii a vysokom krvnom tlaku.  

 

Ruža
Dodáva pocit pohody, prináša sladký mierny pokoj, teplo duši pri beznádeji a citovom ublížení, obnovuje vieru opäť milovať, afrodiziakum. Pri nespavosti, bolestiach hlavy, znižuje horúčku, pri nevoľnosti, podporuje menštruáciu, krvný obeh, čistí krv, uľahčuje pôrod

 

Ružové drevo
Pôsobí antidepresívne, ukľudňuje, harmonizuje, zlepšuje náladu, proti stresovo, regeneruje kožné bunky, pomáha pri bolestiach hlavy a nespavosti, k hojeniu rán, na ekzém.  Je vhodný na suchú a citlivú pleť. Používa sa do kúpeľov, do masážnych prípravkov na uvoľnenie stuhnutého svalstva. Pokožku uvoľňuje, povzbudzuje a regeneruje.

 

Santal
Pri meditáciách, duchovných praktikách, čistí a upokojuje myseľ, obmedzuje týranie intelektu neustálym premýšľaním, harmonizuje telo a myseľ Priaznivo ovplyvňuje nervový systém, proti depresiám, na dobrú náladu, uvoľňuje svalstvo, znižuje bolesti pri kŕčoch, bolesti v krku, osvedčuje sa pri zápaloch pohlavného a močového ústrojenstva. Má ukľudňujúce vlastnosti, udržiava prirodzenú vlhkosť pokožky. Afrodiziakum, sedatívum, je protizápalový, chronické zápaly slizníc, akné, mastná pleť. Používa sa na masáže natiahnutých a bolestivých svalov. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky, do prípravkov pre intímnu hygienu. Nepoužívať v tehotenstve a pri problémoch s ľadvinami.  

 

Šalvia
Na duševnú únavu a nervovú slabosť, upokojuje myseľ, vo väčších dávkach pôsobí euforicky, pri nerozhodnosti a náladovosti. Pri krčných infekciách, v nosnom oleji, proti poteniu, podporuje trávenie, tlmí menštruačné bolesti, silne dezinfikuje, proti plesniam

 

Škorica
Pôsobí na napätie, nervozitu, harmonizuje, prekrvuje, povzbudzuje, podporuje chuť do jedla, trávenie, pomáha pri chrípke, nachladení, pôsobí ako afrodiziakum. Škoricový olej silne prekrvuje pokožku. Pridáva sa do prípravkov proti celulitíde, na zahriatie svalov a kĺbov, na reumatické bolesti. afrodiziakum, navodzuje pocit tepla. Silne prekrvuje, pôsobí protizápalovo, ale môže dráždiť citlivú pokožku, dezinfikuje, čistí. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, pri epilepsii. Patrí medzi silné alergény – používať v nízkych koncentráciách.  

 

Tea tree (čajovník)
Má najširšiu škálu účinkov a tým aj možnosti použitia. Posilňuje energiu, podporuje prietok krvi mozgom, pri duševnej únave, nervovej slabosti, povznáša morálku, odvahu, pozitívne myslenie, zvyšuje pocit istoty. Dodáva energiu, odvahu, pozitívne myslenie, posilňuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, výborne pôsobí protivírusovo, protiplesňovo, na psoriázu, opary, bradavice, kliešte, proti parazitom, odpudzuje hmyz, má priaznivý vplyv na zranenia, hnisajúce rany, popáleniny, pomáha pri infekcii horných dýchacích ciest, podporuje prietok krvi mozgom. Vhodný na suchú, citlivú pleť a na pleť so sklonom k zápalu. Pokožku ukľudňuje, hojí a dezodoruje. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky – proti lupinám, do prípravkov pre ústnu a intímnu hygienu, do prípravkov po opaľovaní. Je vhodný pri bronchitíde a nachladnutí – masti alebo obklady na hrudník. Používa sa na masáže a kúpele na uvoľnenie stuhnutého svalstva, po športovej alebo fyzickej námahe. Nepoužívať v prvých 4 mesiacoch tehotenstva.  

 

Tymian
Pri nízkej sebadôvere, apatii, strachu, dodáva odvahu, povzbudzuje ducha i myseľ, pri uzavretosti, nabáda k aktivite. Posilňuje vlastnú obranyschopnosť organizmu, pôsobí protivírusovo, protiplesňovo, posilňuje nervy, stimuluje trávenie, pomáha pri kŕčoch a plynatosti, pri chrípkach, bolesti v krku, uľahčuje vykašliavanie, pri zápale priedušiek a pľúc, tlmí svalové bolesti, bolesti kĺbov, proti reume. Je vhodný na mastnú, aknóznu pleť a na pleť so sklonom k zápalu, pri bronchitíde a nachladnutí – masti alebo obklady na hrudník. Používa sa na masáže a kúpele na uvoľnenie stuhnutého svalstva, proti bolesti kĺbov a reume. Nepoužívať v tehotenstve, v dobe kojenia, u malých deťoch, pri ochoreniach obličiek a pečene. Je to veľmi silný éterický olej, používať v nízkej koncentrácií.

 

Vetiver
Ukľudňuje prehnanú aktivitu, príliš veľa myšlienok v hlave. Je vhodný pre perfekcionistov, tlmí prílišnú snahu o dokonalosť, vyčerpanosť a prepracovanosť. Mierni bolesti pri zápaloch kĺbov, pri reumatickej artritíde a ekzémoch. Pri chudokrvnosti, poruche vstrebávaniu živín a pri nedostatku estrogénu v menopauze. Obnovuje vnútornú silu po fyzickej námahe, upokojuje myseľ, posilňuje imunitu, podporuje chuť do jedla, vyvoláva a upravuje menštruáciu. Je vhodný na starnúcu a unavenú pleť. Pokožku hydratuje, stabilizuje a prekrvuje. Používa sa do prípravkov proti striám.

 

Ylang - ylang
Upokojuje myseľ, harmonizuje, povznáša, odstraňuje bloky v sexuálnej oblasti, robí prístupným, pôsobí euforicky, afrodiziakum. Pri impotencii a frigidite, vysokom krvnom tlaku, búšení srdca, nespavosti, potlačuje epilepsiu, pri cukrovke, zabraňuje strate vlasov

Uvoľňuje nervové napätie, pôsobí sedatívne, znižuje krvný tlak, odstraňuje bloky v sexuálnej oblasti. Je vhodný na mastnú aj suchú pleť, na starnúcu, citlivú pleť, na pleť so sklonom k zápalu. Má ukľudňujúce účinky. Pridáva sa do vlasovej kozmetiky, do pleťových vôd, do masážnych a kúpeľových olejov. Nepoužívať v tehotenstve.  

 

Yzop
Výrazne oživuje a omladzuje ducha i myseľ, pri pesimizme, pri nadmernom ovplyvňovaní inými, ochraňuje proti negatívnym vplyvom a zlým duchom. Zlepšuje koncentráciu, vnímanie, myslenie, posilňuje imunitu, stimuluje trávenie, podporuje chuť do jedla, proti bolestivej menštruácii, osvedčuje sa proti nachladnutiu, uľahčuje vykašliavanie, vhodný na reumu, astme. Silne dezinfikuje, pri infekčných ochoreniach, hnisavá angína, chrípka, dne, diuretikum, reguluje krvný tlak. Je vhodný na mastnú, problematickú a aknóznu pleť. Pokožku tonizuje a sťahuje. Nevhodný používať v tehotenstve a pri epilepsii.  

 

Zázvor
Tlmí bolesť hlavy a svalov, zvyšuje krvný tlak, pomáha pri nachladnutí a chrípke, uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje bolesť v krku, proti bolesti svalov a reumatizme, znižuje horúčku, upravuje trávenie, podporuje chuť do jedla, proti plynatosti, nevoľnosti, zápche a hnačke, upravuje činnosť čriev. Zázvorový olej pokožku prekrvuje a stimuluje. Používa sa do prípravkov proti celulitíde, na masáže na uvoľnenie stuhnutého svalstva a kĺbov, pri reumatizme. Nepoužívať v tehotenstve.

 

http://www.ezoterika.burko.sk/aromaterapia.htm